| Tytuł: | Zadbajmy o siebie |
| Autor: | Miriam 5.3.2010, 12:30 |
| Lepiej zapobiegać niż leczyć, stara, oczywista prawda. Ale nawet w dzisiejszych czasach, kiedy mamy łatwy dostęp do informacji, ogromną świadomość tego co nam może zagrażać, wiedzę o chorobach, możliwość wykonywania bezpłatnych badań i tak zbyt mało z nas z tego wszystkiego korzysta. Jesteśmy przemęczeni, zestresowani, źle się odżywiamy, nie uprawiamy żadnej aktywności fizycznej, a później płaczemy i szukamy winnych... | |
| Autor: | Agnieszka 24.5.2011, 09:46 |
| Ostatni okazało się, że mam nadżerkę i czytałam ostatnio dość dużo o niej na stronie nadzerka.com.pl Bardzo się cieszę, że zrobiłam profilaktycznie badania, gdyż dzięki temu ustrzegłam się przed chorobą nowotworową | |
| Autor: | Andrzej Jan K. 6.8.2011, 18:42 |
| Właśnie dobrze zauważyć i się trochę zaniepokoić jakąś nieprawidłowością. Są zmiany, których nie czujemy, nie widzimy sami, ani inni też nie widzą. Ale specjaliści-lekarze, uczeni, naukowcy,również samoucy(zainteresowania, własne doświadczenie, bliskich czy z literatury medycznej podpowiadają nam na szczęście, że np. nowotwór może długo,latami się w nas rozwijać, zanim go spostrzeżemy. Stąd ta profilaktyka jest tak ważna. Chcę się w związku z tym podzielić informacją, że jest test on-line na raka na stronie internetowej xxx. Może to nowa i lepsza, metoda wykrywania raka? Można nim sprawdzić, czy jesteś się w grupie ryzyka. Jeżeli taki test opracowali fachowcy, np. lekarze i teoretycy kliniczni na podstawie zebranych licznych objawów nowotworów, raka, to myślę, że należy zaufać. Poza tym motywuje do samoobserwacji i samokontroli, i zdrowszego stylu życia. W końcu do badań bardziej zaawansowanych, które potwierdzą albo wykluczą tę chorobę. Powiem do końca, że sam skorzystałem i nie żałuję. Żeby poznać wynik tego testu, tj. ocenę przez analizujący odpowiedzi program, zapłacimy przedtem ok. 30 zł. Serdecznie Pozdrawiam Andrzej Jan Kuśpit | |

Zaburzenia układu trawiennego są bardzo dokuczliwe i mogą prowadzić do poważnych schorzeń. Prawdopodobieństwo ich wystąpienia znacznie rośnie, gdy jesteśmy nosicielami Helicobacter Pylori. Według statystyk WHO zarażone jest 70% populacji w krajach rozwijających się i 30% w krajach rozwiniętych.
Ciąża a dieta
Ważnym elementem diety podczas ciąży, jest przestrzeganie regularności posiłków. Powinno się je przyjmować pięć razy dziennie, najlepiej w równych odstępach czasowych. Sprawi to, że dziecko będzie zawsze najedzone, a poza tym kobieta ciężarna będzie miała mniej kłopotów z niestrawnością. Z drugiej zaś strony bycie przez dłuższy czas głodnym lub wręcz głodówki w czasie ciąży są niedopuszczalne. Fakt, że ciężarna nie odczuwa głodu nie oznacza, że dziecko nie jest głodne.